Prevence a možnosti předcházení rakovině prostaty

26.1.2017

Výživě a dietetickým návykům je v posledních letech věnována velká pozornost a jejich vliv na vznik karcinomu prostaty je odhadován na 30–40 %. Tím jsou také vysvětlovány velké regionální rozdíly ve výskytu karcinomu prostaty. Asie a Japonsko jsou oblasti s převahou rostlinné stravy, která může hrát významnou roli v prevenci vzniku karcinomu prostaty, ale také ve výskytu jiných chorob (kardiovaskulárních a osteoporózy). Naopak negativní vliv má tzv. západní styl života, kde ve stravě převládají živočišné tuky, bílkoviny, cholesterol a cukry

Ochranný vliv je připisován barvivům – retinoidům, obsaženým v rajčatech či karotce. Negativní vliv může mít např. kadmium.

V zemědělství jsou rizikové chlorované pesticidy, které se ukládají v živočišných tucích i lidské tukové tkáni. Konzumace živočišných tuků vede k nežádoucím koncentracím. Vitamín D podporuje imunitní obranyschopnost a vykazuje jisté ochranné vlastnosti.

Při vzniku karcinomu prostaty jsou zvažovány další možné rizikové faktory, jako je obezita, sexuálně přenosné nemoci, aktivní sexuální život v rané adolescenci, konzumace mléčných výrobků a vazektomie.

Přečtěte si, jaké jsou obecné zásady správného životního stylu pro předcházení urologickým onemocněním.

S ohledem na závažnost onemocnění vám proto doporučujeme pravidelné prohlídky u lékaře, které umožní zachytit vzniklý karcinom prostaty v počáteční fázi.

 

Designed by Freepik

Vyhledat lékaře

Vyberte kraj